Jdi na obsah Jdi na menu
 


Genderglokal 2007

 

                                  Gendrově citlivé vzdělávání k trvalému rozvoji         

 6.března 2007 bylo oficiální zahájení dalšího přeshraničního projektu Gender Glokal (slovo Glokal v německém slovníku nehledejte, jde o slovní hříčku-spojení slov global a lokal podle motta "Globálně myslet-lokálně jednat") v budově dolnorakouské vlády v St.Pöltenu viz Start_genderglokal.pdf.
Projekt skončil těsně před naším sjezdem - 21.listopadu 2007.

Zde najdete fotodokumentaci o zájezdu našich členek do Hornu v květnu: Horn a další podrobnosti ve Zpravodaji2007/1.pdf.

23.května se setkaly partnerky projektu v Suchohrdlech u Znojma na hodnotícím setkání. Setkání se zúčastnila starostka Suchohrdel paní Matochová a zástupkyně médií Anička Černá o setkání natočila reportáž pro Český rozhlas Brno a napsala článek pro Znojemský týden. Viz fotogalerii Suchohrdly.

13.června bylo další setkání v St.Pölten. Projektu je věnována se strany rakouských politiků velká pozornost a už nyní se chystá jeho pokračování. 

A teď se trošku pochválíme: projekt Genderglokal získal cenu Euregia pro rok 2007 v kategorii "Člověk a kultura" mezi 29 projekty!! Přebíraly jsme s rakouskými partnerkami slavnostně cenu v Badenu u Vídně 26.června. 

Tady je zpráva v rakouském tisku:  PA_Genderglokal_Euregio-Preis.pdf .

Bližší si přečtěte ve Zpravodaji 2007/1 .

A pak zase přišla další fáze pracovní - v rámci Interkulturní komunikace proběhly rozhovory s ženami tří generací z příhraniční oblasti o jejich podmínkách životních i pracovních. Rozhovory v Suchohrdlech zvládl pracovní tým ve složení dr.Angelika Brechelmacher - koncepce a vedení týmu, Martina Eichhorn - dokumentaristka a Alexandra Kubišová - tlumočnice a překladatelka bez spoluúčasti dalších pracovních sil. Ale bohužel taky bez fotek.

Zato o rozhovorech v Přísnoticích máte menší fotoseriál v Přísnotice.

Z rozhovorů bude vyroben film na DVD, který si v říjnu prvně prohlédnou a zoponují účastnice rozhovorů a pak bude dán k dispozici jako výstup projektu.

Říjen 2007:
Film prochází posledními úpravami - starostky i účastnice jej zhlédly začátkem října v Zellerndorfu, městečku za Retzem..
3.října dopoledne proběhlo další mezisetkání k projektu v Zellerndorfu u Retzu. Provedly jsme hodnocení dosud provedených aktivit a hlavním tématem bylo, jak dál v období 2008 až 2010. Už teď je jisté, že finanční krytí projektu je zajištěno - 85% budeme čerpat z operačního programu Rakousko-Česko a o zbylých 15% se podělíme s rakouskými partnerkami. Je možno čerpat z veřejných prostředků (což se nám nedaří), nebo z vlastních zdrojů. Po shlédnutí filmu se přítomné starostky dohodly, že budou spolupracovat i na dalším projektu, přinesou aktivity, které budou přínosem pro jejich obce a budou moci vložit do projektu něco z obecního rozpočtu.

Odpoledne proběhl workshop k gendrovým tématům, kterého se aktivně zúčastnily absolventky kurzů PC (viz projekt "Neohlížej se a něco dělej"). Tady je foto: Zellerndorf.

 A tady je pár fotografií účastnic z Přísnotic:

http://www.prisnotice.cz/fotogalerie/obec/setkani-zen-v-rakousku-4-10-2007

Další část diskuzí k filmu proběhla v sobotu 6.října v Suchohrdlech u Znojma:

Ze všech setkání k projektu jsou pořizovány dvojjazyčné protokoly, které jsou k dispozici na krajském středisku.

Spolu s vedením a pedagogy Střední odborné školy MORAVA jsme připravily několik akcí pro studenty školy k tématům Fair Trade a globalizace. První seznámení s problematikou Fair Trade provedly profesorky Mgr. Bácová a Kašparová v budově školy. Studenti vyjeli na zkušenou do Retzu a pak poznatky uplatnili při workshopech na téma Bavlna v němčině a v angličtině.
Snad je to bude více motivovat ke studiu cizích jazyků! (Teď, když jsme součástí šengenského evropského prostoru a můžem se po něm volně pohybovat..)

Foto viz  album Morava.

A přišlo závěrečné setkání 21.listopadu v St.Pöltenu, kam jsme vyjely slavnostně jako dosti početná 15členná delegace. Fotodokumentace  je v albu St.Pölten.

Na požádání vám můžeme poslat CD se dvěma zvukovými záznamy: můžete si poslechnout pár dojmů z celého projektu, jak je zaznamenala Anna Černá z Rádia Brno, členka delegace, s koordinátorkou B.Milinkovou a expertkou M.Březnovou za české partnerky projektu, a záznam rozhovorů k projektu, jak je pořídili redaktoři regionálního radia pro imigranty Mira - je to s českým průvodním slovem. 
Oboje rozhovory jsou odrazem bezprostředních zážitků účastnic zachycených přímo na místě.

Jak konstatovali všichni přítomní, končí Genderglokal 2007,
ať žije Genderglokal 2008 -
2010!
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Poznámka z ledna 2012: Genderglokal 2008 - 2010 se neuskutečnil. Partnerky ze Südwind zvolily jako nosné téma ekologii. Nenašly jsme podporu ani u ekologických organizací, ani na Odboru životního prostředí Jihomoravského kraje, kde jsme jednaly společně s rakouskými partnerkami. Prý " metodiku pro školy máme propracovanou, nemáme zájem.."

 Aktualizováno dne: 26.1.2012